2013. március 20., szerda

Mely 3 tényező befolyásolja leginkább a zsírégetést?

A fogyás, testmozgás témakörében a zsírégetés jó néhány kérdést felvet, amire sokszor ellentmondásos válaszokat kapunk.

• Melyik mozgás serkenti leginkább a zsírégetést?
• Hány perc elteltével indul be a zsírégetés?
• Mennyi ideig kell egyhuzamban mozogni ahhoz, hogy a zsírégetés hatékony legyen?

Az egyik leggyakoribb tévhit, miszerint a zsírégetés akkor leghatékonyabb, amikor hosszan tartó, közepes tempójú, egyenletes pulzusszámú aerob mozgást végzünk, mint például kocogás, biciklizés stb. Ez nem igaz.

Tovább: » Zsírégető edzés - Mit, hogyan, mennyit?

A hatékony zsírégetés összetevői
1. Zsírégetés és az izomzatunk felépítése
Az anyagcserében az izom egy aktív szövet, melynek építőelemei kicsiny tűzhelyekként működnek. Ahhoz, hogy az izom megtartsa saját tömegét, folyamatos energiát igényel. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy az alapanyagcsere mellett az izomszövet égeti el a legtöbb kalóriát.

Vagyis az anyagcsere sebessége egyenesen arányos az izomtömeggel. Testösszetételünknek minél nagyobb százaléka aktív izomszövet, annál több energiát használunk fel - még nyugalmi állapotban is!

A kor előrehaladtával - aktív testmozgás hiányában - az izomtömeg csökken, ami önmagában is magyarázatot ad az anyagcsere lassulására, s az elhízás lehetőségére.


2. A mozgás hatása a zsírégetésre (aerob vagy anaerob)
Egy könnyű edzés alatt, amikor csekély erőkifejtést végzünk (aerob edzésnél) az energiatermeléshez körülbelül fele-fele arányban használunk zsírt és szénhidrátot. Ahogy nő a mozgás intenzitása nő a zsírfelhasználás nagysága is. Vagyis a legtöbb zsír égetése nem a könnyű, hanem az erősebb erőkifejtés közben történik.

Zsírégetés szempontjából a legoptimálisabb a váltakozó intenzitású mozgások végzése (az aerob és az anaerob tartományok váltogatása). Ezzel elkerüljük az izomzat leépülését, s kevesebb időráfordítással nemcsak a zsírégetés lesz hatékonyabb, hanem az edzettségi szintünk is ugrásszerűen megnő!

3. A táplálkozás és a zsírégetés
A szervezet szénhidrát ellátottsága is befolyásolja a zsírégetés mennyiségét. Amennyiben az edzés előtt viszonylag régebben fogyasztottunk szénhidrátot (alacsony lesz a vércukorszint) fokozódik a zsírégetés. Természetesen ez fordítva is igaz; ha nagy mennyiségű szénhidrát kerül a szervezetbe, csökken a zsírégetés - még magasabb intenzitás esetén is. (Lásd még: Legjobb anyagcsere gyorsító diéta)


ÖSSZEFOGLALVA - A zsírégetés hatékonyságát az alábbiak befolyásolják:
1. Testünk felépítése; aktív izomszövet => gyorsabb anyagcsere.
2. A mozgás intenzitása; intenzívebb mozgás => intenzívebb zsírégetés.
3. Táplálkozás; fehérjedús étkezés => hatékonyabb zsírégetés.

Forrás: http://www.fogyas.info/zsiregetes_zsiregeto_hatekony-zsiregetes.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése